Selecteer een pagina

 

 

 

 

 

 

 

 

Leonieke Polman en Niels Kwantes, samen Polman Restauratie & Kleuronderzoek, hebben de overall juryprijs gewonnen van de Nationale SchildersVakprijs 2018. De jury ‘viel als een blok’ voor het geduldige, precieze en bijzonder getalenteerde restauratieschilderwerk in Tuinzaal van landgoed Akerendam in Beverwijk.

Het ging, om precies te zijn, om de reconstructie van de historische verven uit 1750 en restauratieschilder- en verguldwerk van de tuinzaal van huis Akerendam. In 2008 heeft Ruth Jongsma, van Bureau voor kleuronderzoek & restauratie, daarvoor kleuronderzoek uitgevoerd. De conclusie luidde dat toen de zaal z’n huidige vorm kreeg, daarvoor óók de beschilderde behangseldoeken moeten zijn gemaakt. Het houtwerk was destijds lavendelgrijs geschilderd, dezelfde kleur als de fondtoon op die behangsels. De kamer is dus een lavendelgrijs geheel geweest waarbij de geschilderde taferelen de indruk gaven alsof je de natuur in keek.

Ruth Jongsma heeft met een team de doeken gerestaureerd en Polman Restauratie & Kleuronderzoek heeft het schilder- en verguldwerk uitgevoerd. Maar niet ‘zo maar’. Middels verfmonsters wisten ze de ‘ingrediënten’ van de verf; onder andere loodwit, pruissisch blauw, zwart, rode oker en lijnolie. Zo konden ze de oorspronkelijke lijnolieverf uit 1750 zelf met de hand namaken op de wrijfsteen in ons atelier. Alleen, daar mag je naar de huidige wet- en regelgeving natuurlijk niet mee werken; loodwit is verboden. Dus hebben ze zoveel mogelijk met de oorspronkelijke pigmenten, maar met vervanging van loodwit door zinkwit, opnieuw tientallen pigmentcombinaties gewreven om de meest gelijkende te vinden.

Juryverslag

Daarin staat: ‘Elke keer weer een punt van aandacht: moet de jury voor de overall-winnaar kiezen uit de winnaars in de categorieën, of is er een reden om te gaan voor een project dat wél genomineerd is, maar niet heeft gewonnen in zijn of haar categorie?
Als juryvoorzitter kan ik u mededelen dat het ook dit jaar, de jubileumeditie omdat we al tien opeenvolgende jaren deze prijs organiseren, geen eenvoudige beslissing was. Dit keer werd de discussie in de vakjury enorm heen en weer geslingerd tussen twee standpunten. Met de winnaar van de overall-prijs is namelijk iets bijzonders aan de hand.

Het gaat hier, daar zijn alle juryleden het zeer met elkaar over eens, over kwalitatief zeer hoogstaand schilderwerk. En er is met grote kennis van materialen en technieken iets heel bijzonders gerealiseerd.

De manier waarop, dat is echter de prangende kwestie: Schilder en opdrachtgever zijn hier diep de geschiedenis in gedoken, op een bijna-wetenschappelijke manier. De veronderstelling is dat door terug te gaan naar de producten en verfbereiding van toen, ook het schilderwerk van toen wordt benaderd. Maar enerzijds werd gaandeweg het een en ander bijgesteld aan de ingrediënten, waardoor het effect toch niet hetzelfde zal zijn als toen, zeker op de langere duur; anderzijds blijft het de vraag of de schilder van destijds wel op een dergelijke manier heeft gewerkt.

Een interessant gedachtenexperiment is of met moderne producten en technieken niet tegen lagere kosten en met minder inspanning een vergelijkbaar resultaat gehaald had kunnen worden. Het gaat hier niet over goed of fout, maar over de vraag waar je de grenzen trekt. Hoe ver willen we als branche gaan in het ‘veracademiseren’ van het restauratieambacht? Dat dus.

Maar wat wint is het vakmanschap: Het engelengeduld van mengen, drogen, belasten en belichten, wachten, beoordelen en weer opnieuw beginnen. Het met de vleug mee strijken van ambachtelijke, pasta-achtige verf, het bijna ‘tussen de bedrijven door’ adembenemend goed marmeren. Het verfijnde verguldwerk. Het is allemaal vakmatig toverwerk waar de jury, ondanks de genoemde bedenkingen, toch als een blok voor valt.

U weet allang wie de winnaar is van de Nationale SchildersVakprijs 2018. Dat is Polman Restauratie en Kleuronderzoek met de Tuinzaal van Akerendam.’

Andere prijzen

De Publieksprijs was voor Schildersbedrijf Van der Kruis uit Maarheeze, dat een boerderijtje (Wijnhuis Beaugrim) in Weert deed stralen. Het bedrijf van Ruben van der Kruis won ook een juryprijs in zijn categorie Onderhoudsschilderwerk.

Andere juryprijzen waren er voor Schildersbedrijf Bloemendaal en Kerkhoven uit De Meern in de categorie Nieuwbouw- en renovatieschilderwerk en voor Roland Mutsaars Decorations uit Schijndel in de categorie Decoratie- en restauratieschilderwerk.

De Klanttevredenheidspluim, de prijs voor het project met de grootste klantwaardering, uitgereikt door marktonderzoekbureau USP Marketing Consultancy, ging naar BVK Paint Works, het bedrijf van Barre Verkerke, uit Goes.